Apurahatutkimuksella lisätietoa raskauskomplikaatioista ja sydän ja verisuonitautien riskeistä

Monirakkulaoireyhtymätutkimuksella selvitellään miten siihen liittyvät naisten korkeat mieshormonitasot vaikuttavat elinaikaiseen sydän- ja verisuonitautien riskeihin, lisääntymiskykyyn ja raskauteen liittyviin riskeihin.

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö, sitä esiintyy 5–10 prosentilla naisista ympäri maailman. Häiri­östä kärsivillä naisilla munasolu ei irtoa säännöllisesti, joillakin kuukautiset eivät tule koskaan itsestään.

”Monirakkulaoireyhtymälle on tyypillistä liiallinen mieshormonin eritys ja siihen liittyen karvojen kasvun lisääntyminen sekä akne. Koska munasolu ei irtoa, häiriöön liittyy lapsettomuutta tai vaikeutta tulla raskaaksi. Lapsettomuudesta kärsivistä noin 25 prosenttilla on PCOS”, LT, dosentti Laure Morin-Papunen kertoo.

Oirekuvaan kuuluu myös synnynnäisesti heikentynyt insuliiniherkkyys eli ns. insuliiniresistenssi, joka altistaa aikuisiän diabetekselle ja raskausdiabetekselle. Raskausdiabeteksesta kärsivien äitien lapset ovat tavallista isompia ja näin ollen myös synnytykseen liittyvät riskit lisääntyvät.

Epäsäännölliset kuukautiset saattavat olla merkki kohonneesta testosteronitasosta

Laure Morin-Papusen apurahan saaneella tutkimusryhmällä on tutkimuskohteenaan kaksi eri kohorttia, vanhempi vuonna 1966 syntyneet ja nuorempi vuonna 1986–87 syntyneet naiset.

Nuoremmassa kohortissa ensimmäinen kyselytutkimus on tehty silloin, kun tytöt olivat 16-vuotiaita ja toinen kysely, nyt kun he ovat 25–26-vuotiaita, on parhaillaan käynnissä. Vanhemmassa kohortissa kysely tehtiin silloin, kun naiset olivat 31-vuotiaita.

Tutkimuskyselyssä heiltä on kysytty mm. kuukautishäiriöistä, onko raskaaksi tulemisessa ollut vaikeuksia, onko karvoituksessa ollut lisääntymistä, onko aknea. Niiden kohdalla, jotka vastasivat 16-vuotiaina myönteisesti kysymykseen epäsäännöllisistä kuukautisista, havaittiin verikokeissa korkeammat mieshormonipitoisuudet. Heillä on tutkimuksen mukaan merkitsevästi suurempi riski saada monirakkulaoireyhtymä ja mikäli he ovat ylipainoisia, heillä on merkitsevästi enemmän sydän- ja verisuonitautiriskitekijöitä, kuten heikentynyt insuliiniherkkyys ja epäedulliset verirasva-arvot.

Vanhemmassa kohortissa naisen lisääntymisiän elämänkaari on jo eletty ja heidän kohdaltaan voidaan jatkotutkimuksilla selvittää, miten korkeammat mieshormonipitoisuudet ovat lopulta vaikuttaneet lisääntymiskykyyn ja raskauteen, esimerkiksi keskenmenoihin tai muihin raskauden aikaisiin ongelmiin kuten raskausmyrkytyksiin tai raskausdiabetekseen.

Teksti: Liisa Ahlstén

tarinakuvat_ppshp-7